Mythbusting at home: Telefoonopladers

Van alle mensen op dit blog [oorspronkelijk gepost op cFP-blog] ben ik misschien wel de grootste milieuhippie. Ik doe dan ook m'n best om thuis energie te besparen (al valt er veel meer te winnen in bedrijven). Zo volg ik de vaak simpele tips die je wel eens leest ook meestal wel op, maar dan moet het geen onzin zijn.

Vaak lees je dit: "Opladers vreten energie, laat ze dan ook niet in het stopcontact zitten als je ze niet gebruikt", zoals hieronder.

Maar is dat wel zo? Hugo besloot het uit te zoeken.

Ik heb laatst een electriciteitsmeter gekocht en besloot het te testen. Ik heb 3 oude (3.7V) nokia opladers, 2 nieuwe (5V), 1 oude sony ericson opladen en een mini-usb oplader allemaal op de stroommeter aangesloten, zonder apparaat eraan. Voor good meassure heb ik ook nog een eee-pc oplader erbij geprikt. Zie het resultaat, met z'n allen slechts 1 Watt!

Het is echter niet allemaal zo mooi. Ter vergelijking heb ik twee andere (grotere) transformators en twee batterijopladers gemeten en die hebben samen wel 8 Watt.

Dus, laat met een gerust hart je telefoonopladers allemaal in het stopcontact, maar meet nieuwe apparaten eerst even door.